> Жена от Обединените арабски емирства (ОАЕ), която е била тежко

...
> Жена от Обединените арабски емирства (ОАЕ), която е била тежко
Коментари Харесай

Винаги има надежда! Жена се събуди след 27 години в кома

> Жена от Обединените арабски емирства (ОАЕ), която е била тежко ранена в пътнотранспортно произшествие през 1991 година, е съумяла чудотворно да се възстанови след излизането от 27-годишна кома.

Мунира Абдула, която е била на 32 години по време на случая, е претърпяла тежка мозъчна контузия, откакто колата, в която е пътувала, се е блъснала с рейс, до момента в който е била на път към учебното заведение на сина ѝ, с цел да го вземе от там.

Омар Уебаир, който тогава е бил на четири години, е седял на задната седалка на транспортното средство дружно с нея, само че е останала незасегнат, защото майка му го прегърнала тъкмо преди случая.

Абдула, която е била возена от шурей си, е останала съществено ранена, само че през миналата година е пристигнала в схващане в немска болница.

Омар е разкрил за случая и за напредъка на майка си след години на лекуване в изявление за основания в ОАЕ вестник The National. " Никога не съм се отказвал от нея, защото винаги съм имал възприятието, че един ден тя ще се разсъни ", уточни Омар пред изданието.

" Причината, заради която споделих нейната история, е да кажа на хората да не губят вяра за своите близки; не ги смятайте за мъртви, когато са в такова положение ", добави той.

" Майка ми седеше с мен на задната седалка. Когато видя задаващата се злополука, тя ме прегърна, с цел да ме отбрани от удара ", посочи Омар.

Той е останал незасегнат, като е имал единствено синина на главата, само че майка му в продължение на часове не е получила здравна помощ.

Впоследствие Абдула е откарана в болница, а по-късно е била трансферирана в Лондон. Там тя е била оповестена, че се намира във вегетативно състояние - неконтактна, само че в положение да усеща болежка.

След това тя била върната в Ал Аин, град в ОАЕ на границата с Оман, където е живеела, и е местена в разнообразни медицински заведения в сходство със условията на застраховката.

Тя е останала там в продължение на няколко години, като е била хранена през тръба и е останала жива. Тя е била подложена на физиотерапия, с цел да се подсигурява, че мускулите ѝ няма да атрофират от неналичието на придвижване.

През 2017 година на фамилията е било препоръчано да бъде отпуснато финансиране от държавното управление в Абу Даби, с цел да бъде преместена в Германия.

Там тя е претърпяла няколко интервенции, с цел да се поправят мощно съкратените мускули на ръцете и краката, и е получила медикаменти, които да подобрят положението ѝ, в това число будността ѝ.

Година по-късно синът ѝ е влезнал в спор в болничната ѝ стая, което сякаш предиздвикало майка му да се раздвижи.

" Тя издаваше странни звуци и аз продължих да приканвам лекарите да я прегледат, те споделиха, че всичко е обикновено. След това, три дни по-късно се разсъниха от звука на някой, който се обръщаше към мен по име. Това беше тя! Тя мълвеше името ми, летях от радост; в продължение на години мечтаех за този миг, а името ми беше първата дума, която тя сподели ", описа Омар.

Тя постепенно е станала по-контактна, а в този момент може да усеща болежка и да беседва до някаква степен.

Има единствено няколко случая на хора, пристигнали в схващане след няколко години - и даже тогава възобновяване може да бъде дълготрайно.

Един незабравим случай на възобновяване е казусът с Тери Уолис, американец, който е взел участие в автомобилна злополука, когато е бил на 19 години, и се е възстановил трагично след прекарани 19 години в съвсем вегетативно положение. Смяташе се, че той е съумял да възвърне мозъчна тъкан.

Бившият международен първенец от Формула 1 Михаел Шумахер претърпя тежка контузия на главата при ски случай във Франция през 2013 година Той беше подложен в медицински провокирана кома в продължение на шест месеца, преди да бъде изместен в дома си в Швейцария, с цел да продължи лекуването му.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР